Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 septembrie 2010

Date despre autor - Robert Louis Stevenson

Robert Louis (Balfour) Stevenson (n. 13 noiembrie 1850 în Edinburgh, Scotia – d. 3 decembrie 1894 în Apia, Samoa) a fost poet si romancier scotian, autor al unor jurnale de calatorie si reprezentant de seama al neoromantismului în literatura engleza.

Este cunoscut, în special, pentru cartile Treasure Island (Insula comorii – trad. rom.) si The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde – trad. rom.)

Literatura lui R.L. Stevenson:

Treasure Island (1883) Primul sau mare succes, o poveste despre piraterie si comori îngropate, a fost adesea ecranizata. Initial se numea The Sea-Cook. Faimosul personaj, Long John Silver, chiar a dat numele unui lant de restaurante .

Prince Otto (1885) Cea de-a doua proza de mare întindere a lui Stevenson este un roman de actiune plasat într-un stat germanic imaginar, Grünewald.

The Black Arrow: A Tale of the Two Roses (1884) un roman cavalereasc din timpul Razboiului celor Doua Roze.

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886), o povestire despre o personalitate dubla, care a constituit subiectul a numeroase filme.

Kidnapped (1886) este un roman istoric despre încercarea unui tânar, David Balfour, de a–si recupera mostenirea si despre alianta sa cu Alan Breck în intrigile Iacobite din Scotia.

The Master of Ballantrae (1889), o capodopera literara despre razbunare plasata în Scotia, America si India.

The Wrong Box (1889); scrisa în colaborare cu Lloyd Osbourne. Un roman comic despre un sistem de asigurari pe viata în care toate beneficiile merg la ultimul supravietuitor.

The Wrecker (1892); scrisa în colaborare cu Lloyd Osbourne.

Catriona (1893), cunoscuta si ca David Balfour, este continuarea lui Kidnapped.

The Ebb Tide (1894); scrisa în colaborare cu Lloyd Osbourne.

Weir of Hermiston (1896). Lucrare neterminata la momentul mortii lui Stevenson, considerata ca deosebit de promitatoare.

St. Ives: being the Adventures of a French Prisoner in England (1897). Lucrare neterminata la momentul mortii lui Stevenson, a fost finalizata de catre Arthur Quiller-Couch.



Literatura lui R.L. Stevenson tradusa în limba româna

Comoara din insula (în original, Treasure Island), În româneste de Brunea-Fox, Editura Ion Creanga, Bucuresti, 1983; Editura Gramar, 2005; Editura Niculescu, 2005.

Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde (în original, The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde), Editura Aramis, 2005; Editura Minerva, 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu