Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 septembrie 2010

Comoara din Insula ~ Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson avea 30 de ani când a început sa scrie Comoara din insula si el va fi primul sau mare succes ca si scriitor. Primele cincisprezece capitole au fost scrise la Braemar în 1881. Era o friguroasa si ploioasa zi de vara târzie iar Stevenson era cu familia în vacanta la tara. Tânarul Lloyd Osbourne, fiul vitreg al lui Stevenson îsi petrecuse întreaga zi pictând.

Povestea

Romanul se deschide într-un orasel de lânga mare, în sud-vestul Angliei, la mijlocul secolului XVIII. Jim Hawkins, un baiat de cincisprezece ani, este fiul desinatorilor hanului Admiral Benbow Inn. Un batrân beat pe nume Billy Bones soseste în oras si gasind hanul, doreste sa devina un chirias pe termen lung al acestuia, totusi platind suma doar unei saptamâni de sedere. Jim îsi da seama imediat ca noul sosit ascunde ceva, datorita comportamentului sau mai ciudat si întâlnirile acestuia cu un om îmbracat în haine marinaresti având un singur picior. Dupa câteva luni, Bones primeste o vizita de la un marinar poreclit Black Dog (Câine negru). Întâlnirea lor devine violenta, iar în urma confruntarii celor doi, Black Dog dispare iar Billy ramâne grav ranit, suferind un accident vascular cerebral. În timp ce Jim are grija de el, Bones marturiseste ca a facut parte dintr-o banda notorie de pirasi, seful acesteia fiind Capitanul Flint, iar acum vechii lui camarazi îi vroiau cufarul.

Dupa un timp, un alt vechi camarad al lui Bones, Pew apare la han si îl forteaza pe Jim sa îl conduca la Billy, deoarece acesta era orb. Pew îi daduse lui Bones o hârtie si pleca. Desfacând hartia, Billy descoperi pata neagra, un semn al piratilor care avertizeaza victima ca va muri pâna la ora zece, asta si întâmplându-se putin timp mai târziu. Jim, împreuna cu mama lui deschid cufarul piratului decedat pentru a cauta bani sau alte obiecte de pret care li se cuveneau datorita sederii lui îndelungate la han. Totusi, nu reusesca sa caute prea mult timp deoarece Pew cu un grup de pirati se apropie de han, astfel încât cei doi sunt nevoiti sa fuga si sa se ascunda. Jim ia cu el un pachet misterios. Piratii condusi de Pew gasesc cufarul, dar sunt nemultumiti de continutul lui. Pew este accidentat de niste calareti astfel încât el moare, dar restul piratilor se reîntorc la adapostul lor.

Împreuna cu Dr.Livesey si Squire Trelawney, Jim examineaza pachetul luat din cufar. Acesta continea un jurnal de bord al Capitanului Flint si o harta detaliata a insulei unde locatia comorii era marcata cu un „X”. Trelawney face imediat planurile calatoriei si cu ajutorul lui Jim si a doctorului face pregatirile necesare. Livesey îi avertizeaza pe ceilalti sa nu povesteasca despre planurile lor.


Mergând la Bristol, Trelawney cumpara o goeleta numita Hispaniola, angajeaza pe Smolett ca si capitan si îi da lui John Silver, proprietarul tavernei The Spy-Glass, postul de bucatar. Când Jim ajunge la Bristol si îi face o vizita lui John, suspiciunile îi sunt imediat trezite: lui Silver îi lipseste un picior, ca si aceluia cu care Bones se întâlnea, iar Black Dog se afla în taverna. La vedera lui Jim, Black Dog o ia la fuga iar baiatul ramâne usor surprins. Silver neaga orice cunostinte cu acel barbat atât de convingator încât câstiga încrederea lui Jim.

În ciuda îndoielilor capitanului Smolett despre planurile expeditiei si a echipajului ales de Silver, Hispaniola porneste în largul Marii Caraibelor. Jim intra într-un butoi în care se aflau mere pentru a-si alege unele mai bune. Din interior, el aude vocea lui John care vorbeste în secret cu câtiva dintre marinari. John recunoaste ca a fost indendentul Capitanului Flint. Dupa ce comoara va fi recuperata, el intentioneaza sa asasineze ceilalti ofiteri de pe Hispaniola si sa pastreze prada pentru el si oamenii lui. Dupa ce piratii se reîntorc în calele lor, Jim fuge si îi avertizeaza pe doctorul Livesey si pe Squire Trelawney despre revolta iminenta.

Ajungând la Insula Comorii, ei încep sa devina mai violenti. Grupul capitanului Silver coboara pe tarm imediat. Oamenii lui Silver îi oferisera chiar ei acestuia peticul negru. Jim pleca cu oamenii lui John dar fugii de ei chiar când erau aproape de mal. Ascuns printre copaci, Jim vede cum Silver îl ucide pe Tom, un marinar loial capitanului Smolett. Mergând prin padure, el se întâlneste cu un vechi membru al echipajului lui Flint, Ben Gunn care a naufragiat de trei ani pe insula. El îl trateaza pe Jim cu amabilitate si se ofera sa spuna tot ce stie în schimbul unei sanse de a se reîntoarce la civilizatie.

În acelasi timp, Livesey, Trelawney si oamenii lor de încredere observa un grup de marinari care abordeaza Hispaniola. Ei vin pâna la tarm si se muta într-o palisada abandonata unde se alatura si Jim, lasându-l pe Ben în urma pentru a nu fi descoperit. Silver încearca sa negocieze sub un pavilion de armistitiu predarea capitanului Smolett. Capitanul refuza complet si se retrage furios promitând sa atace palisada. Palisada este asaltata dar sunt respinsi într-o batalie furioasa.

În timpul noptii, Jim se furiseaza din palisada, ia luntrea pescareasca a lui Ben Gunn si se furiseaza pe Hispaniola sub acoperirea întunericului. El taie cablul ancorei si seteaza deriva navei în larg pentru a-i forta pe pirati sa ramâna pe tarm. Dupa venirea diminetii, el reuseste sa se apropie din nou de goeleta. Dintre cei doi pirati ramasi pe nava, doar unul mai era în viata, si anume Israel Hands, care îl ucisese pe tovarasul sau din cauza ca era turmentat. Hands doreste sa îl ajute pe Jim, în schimbul tratamentului medical de care avea nevoie dupa încaierarea cu tovarasul sau, dar pe când nava era aproape de tarm, Israel încerca sa îl ucida pe baiat, dar acesta scapa catarându-se pe catarg. Jim îl împusca de sus pe Hands iar acesta cazu mort.

Ancorând Hispaniola sigur aproape de plaja, Jim se reîntoarce la palisada sub acoperirea noptii. Totuti, îsi da seama prea târziu ca palisada era acum ocupata de pirati si este capturat. Totusi, capitanul Silver le interzice celorlalti sa îl ucidp pe baiat vrând sa obtina informatii de la el.

Rivalii lui Silver, condusi de George Merry îi dau din nou acestuie peticul negru si îl forteaza sa renunte la a mai fi seful lor. John dovedeste ca a obtinut harta comorii de la doctorul Livesey, restabilind astfel echipajului încrederea în el. În ziua urmatoare, grupul de pirati pornesc în cautarea comorii. Ben Gunn produce sunete fantomatice si pregateste capcane pentru a-i descuraja, dar Silver nu se da batut si gaseste locul unde Capitanul Flint a ascuns comoara. Piratii descopera ca comoara a fost luata de cineva înaintea lor.

În urma acestui fapt, se produce un act violent între membrii echipajului si John Silver, fiind ucise doua persone iar celelalte fugind si ratacindu-se prin toata insula. Silver se preda doctorului Livesey, promitând ca se va întoarce la datoria lui. Mergând prin insula, ei au descoperit „casa” lui Ben Gunn care consta într-o pestera. Acolo, Ben ascunse comoara de câteva luni. Comoara este împartita de Trelawney între el si oamenii lui loiali incluzându-i pe Jim si Ben Gunn. În urmatoarea zi pornesc spre Anglia, lasând ceilalti pirati supravietuitori naufragiati pe insula. Silver este salvat de Ben Gunn si capata si el o mica parte din comoara.
Personaje principale

* Jim Hawkins: baiatul care gaseste harta; el este protagonistul actiunii si în acelasi timp naratorul. Parintii lui sunt proprietarii hanului "The Admiral Benbow Inn."
* Billy Bones: unul dintre vechii tovarasi ai Capitanului Flint. Moare în umrma primirii peticului negru.
* Squire Trelawney: un tragator de profesie. Fiind naiv îl lasa pe Joh Silver sa aleaga singur echipajul. Are multa experienta în maritima iar temperamentul sau este calm.
* Dr. Livesey: un doctor, magistrat si prieten cu Trelawney.
* Capitanul Alexander Smollett: încapatânat dar loial, capitanul goeletei Hispaniola.

* Long John Silver: indendentul capitanului Flint si mai târziu, liderul goeletei Hispaniola. Prin faptele sale se dovedeste a fi un om inteligent, manipulativ si care poate câstiga încrederea persoanelor foarte usor.
* Israel Hands: timonierul si tunarul Capitanului Flint; încearca sa îl ucida pe Jim Hawkins dar este împuscat. Numele lui este inspirat din viata adevaratului pirat Israel Hands.
* Ben Gunn: este un naufragiat si un vechi pirat. El reuseste sa ia comoara înaintea celorlalti.
* Pew: un orb, în tovarasie cu Joh Silver, Black Dog si ceilalti pirati. El este mesagerul care îi înmâneaza lui Billy Bones peticul negru.
* Capitanul Flint: un pirat cu o reputatie mare care a murit în Savannah din cauza romului.; de asemenea numele papagalului lui Long John.

Personaje secundare

* Domnul si doamna Hawkins: parintii lui Jim Hawkins care sunt prezentati la începutul romanului.
* Black Dog: unul dintre compatriotii lui Pew care l-a atacat pe Billy Bones si care se afla în taverna lui John Silver în momentul vizitei lui Jim Hawkins.
* Tom Redruth: Paznicul de vânatoare al lui Squire Trelawney care sfârseste prin a fi împuscat înainte de atacul de la palisada.
* Richard Joyce: Unul din servitorii lui Squire Trelawney, îl însoteste pe acesta pe insula, dar este împuscat în cap mai târziu de un rebel în timpul atacului de la palisada.
* John Hunter: Un alt servitor apartinând lui Squire Trelawney, care este batut si ramâne inconstient. Moare mai târziu din cauza leziunilor grave.
* Abraham Gray: Un marinar de pe Hispaniola. El este încântat de rebeliune, dar trece din nou de cealalta parte la cererea Capitanului Smolett. Participa la atacul de la palisada unde se dovedeste de mare ajutor. Scapa mai târziu alaturi de ceilalti. Îti foloseste o parte din banii primiti pentru a se casatorii si pentru a deveni coproprietarul unei nave de calatorie.
* Job Anderson: seful echipakului si unul dintre liderii rebeliunii care este ucis în timpul unui raid.
* John: un rebel care este ranit în timpul unui atac dar sfârseste prin a fi ucis.
* O'Brien: Un rebel care supravietuieste atacului de la adapostul pentru barci si scapa, dar este ucis mai târziu de catre Israel Hands într-o lupta de pe Hispaniola.
* Dick: Un rebel care are o Biblie, folosita pentru a crea peticul negru. Dick sfârseste prin a ramâne pe insula.
* Mr. Arrow: Unul dintre marinarii care încalca multe reguli. Dispare de la bordul navei înainte de a ajunge pe insula.
* Tom: Unul dintre marinari care îsi dau seama ca au facut o greseala luând parte la revolta. Încearca sa se departeze de John Silver dar este ucis.
* Alan: Un marinar care nu ia parte la revolta de aceea fiind ucis.
* Tom Morgan: Unul dintre vechii pirati ai Capitanului Flin care sfârseste prin a fi lasat pe insula.
* În plus, exista personaje minore ale caror nume nu sunt relevate. Câtiva dintre acestia ar fi cei patru pirati ucisi în timpul atacului de la palisada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu